FYRET og Langhuset har store planer i høst
Denne høsten blir det «LAIV» i Langhuset sammen med kultur- og teaterverkstedet FYRET. Langhuset og Fyret har etablert et forpliktende samarbeid, og har store planer denne høsten og fram mot sommeren 2018.

Samarbeidet skal bl.a. lede til «LAIV» i Langhuset for barn og ungdommer, helga den 15.-17. september. Senere følger LUCIA-forestilling i desember, sier Heidrun Aaserud som er instruktør og prosjektleder i FYRET.

Sigrid på Sandnes, ættene og mytene står sentralt i formidlingsarbeidet. I tillegg til «LAIV» og smårollespill fram mot neste sommer, skal en forberede og avklare mulighetene for å sette opp «Sandnes-spillene» sommeren 2019. Vi har et betydelig arbeid å gjøre for å få i gang «Sandnes-spillene», sier Heidrun i FYRET – men så har vi også store ambisjoner for samspillet med Langhuset, legger hun til.

Vi tar fatt i tusen år gamle skikkelser og slekter, omveltninger, dramatiske, små og store hendelser fra Høvdingsete på Sandnes, og leter i ulike kilder for å finne sporene fra fortiden, sier hun. Vi finner mye materiale til «LAIV» både i og utenfor Langhuset. FYRET med bl.a. Heidrun og Tor Helge Allern i spissen, skal hjelpe oss med å formidle og levendegjøre hendelser og begivenheter fra vikingtiden. Både deltakere og besøkende vil bli enda bedre kjent med slektene, mytene, maktkampene og de ulike skikkelsene fra Sandnes – og betydningen av disse, opplyser Oddvar Pettersen fra vertskapet i Langhuset.

«Sigrid fører Torolv til Sandnes» – er en av mange ulike begivenheter og hendelser for «LAIV» i og utenfor Langhuset på Sandnes.

Instruktør og prosjektleder Heidrun Aaserud ved Kultur- og teaterverkstedet FYRET, vil sammen med barn og ungdommer fra FYRET, åpne dørene i Langhuset.

FYRET med Heidrun og Tor Helge Allern i spissen, planlegger flere «LAIV» og forestillinger med barn og ungdom i løpet av 2017 og 2018. Det arbeides for å få til første «LAIV» i helga den 16.-17. september 2017.

Oddvar fra Langhuset og Heidrun fra FYRET skal sammen med ulike samarbeidspartnere, forberede, planlegge og avklare mulighetene for å sette opp «Sandnes-spillene» til sommeren 2019.

Alliansen FYRET og Langhuset ønsker å gjenskape magien i «Sandnes-spillene», og har tidsriktige omgivelser med Langhuset, minnestein over Torolv Kveldulvson, Øyvind Finnson Skaldespiller (minnestein ved meieriet), Gårdshaugen ved Meisfjordgården (Alstahaug kommunes tusenårssted), Horvnesgrava og Amfiet (ligger ned mot Sandnes-elva).

Mange småvikinger besøkte Langhuset i «slaget om Arctic Race i Sandnessjøen» i august 2016. For mer enn 1 000 år siden forvaltet og beskyttet Håløygene betydelige naturressurser og landområder i Hålogaland. Høvdingsete på Sandnes var sammen med Torgar, Tjøtta og Hov på Dønna, store og betydningsfulle gårder. Høvdingene, storgårdene og folket stod sentralt i kamp om makt og posisjoner, handel og rikdom.

Heidrun viser fram ættetavlen i Langhuset. Ættene og slektene stod helt sentralt. Giftemål og medgift var også viktige veivalg for å sikre posisjoner og maktstrukturer. Sigrid på Sandes er stammor til flere kjente skikkelser i historien. Hennes sønn Finn Øyvindson ble gift med Ragnhild (barnebarn til kong Harald Hårfagre), og Sigrid ble bestemor til den kjente Øyvind Finnson Skaldespiller og oldemor til selveste Hårek på Tjøtta.